Понедельник, 29.04.2024, 18:47 Вы вошли как Гость · Группа "Гости" · RSS
Новости Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость

Основное меню
Категории новостей
Святой Престол. Мир
Украина СНГ
Литургические чтения Толкование литургических чтений
Воскресная школа для детей Евангелизация
Новости сайта Публикации
Архив новостей
Мини - чат
Помогите ребёнку
Facebook



добавить на Яндекс
 
Главная » 2012 » Август » 17 » Літургійні читання на п’ятницю, 17 серпня
05:13
Літургійні читання на п’ятницю, 17 серпня
Римо-кат.: Св. Гіацинта

Греко-кат.: Свв. сімох отроків, що в Ефесі прпмчц. Євдокії

Римо-католицький календар

Св. Гіацинта (необов’язковий спомин)
П’ятниця ХІХ звичайного тижня

Перше читання
Єз 16, 1-15. 60. 63

Читання з Книги пророка Єзикиїла

Надійшло до мене таке слово Господнє: «Сину людський! Вистав перед очі Єрусалимові всі її його гидоти, скажи: "Так говорить Господь Бог до Єрусалима: Рід твій та походження – з Ханаан-краю. Батько твій – аморій, мати – хеттитка. При народжені твоєму, тоді як ти на світ з’явилась, ні пупця тобі не обрізано, ні водою тебе не обмито, щоб була чиста, ні сіллю не натерто, ані в пелюшки не повито. Нічиє око тебе не пожаліло, щоб із милосердя до тебе хоч одне щось із цього тобі зробити. Ні, тебе викинуто в поле, гидуючи тобою, коли ти народилась. І йшов Я мимо тебе й побачив, як ти вовтузилась у власній крові, і сказав тобі: Живи. Я сказав тобі: у твоїй крові живи. Я дав тобі рости, немов трава в полі. Ти виросла, зробилась великою й дійшла до прекрасної вроди. Позаокруглювались у тебе груди та й волосся виросло густо, тільки була ти гола, невкрита. Я проходив попри тебе й уздрів, і ось видно було, що прийшла твоя пора любові. І Я накинув полу одежі Моєї на тебе й прикрив твою голизну. Я присягнув тобі; увійшов у союз з тобою, – слово Господа Бога, – і ти стала Моєю. Я викупав тебе в воді, обмив із тебе кров і намастив тебе олією. Я одягнув тебе в гаптовану одежу, взув тебе в сап’янці, підперезав тебе вісоном і вкрив тебе шовком. Я прикрасив тебе оздобами, надів тобі на руки обручки, а на шию намисто. Я дав тобі каблучку до носа, і кульчики до вух і пишний вінець тобі на голову. Ти розкошувала в золоті й у сріблі, одіж твоя була – вісон, шовк і гаптована тканина. Питльованою мукою, медом і олією ти годувалась. Прекрасною ти стала, достойною царювання. І слава твоя пронеслась проміж народами з-за твоєї вроди, бо вона була досконала величчю, яку Я поклав на тебе, – слово Господа Бога. Ти ж, покладаючись на твою вроду й послуговуючись твоєю славою, стала блудувати, і щедро блудувала з кожним перехожим. Та Я спогадаю про союз Мій із тобою за днів молодощів твоїх і встановлю з тобою союз віковічний, щоб ти згадала й засоромилась, і не посміла більше зі стиду й уст відкрити, коли Я прощу тобі все, що ти коїла”, – слово Господа Бога».

Слово Боже

Або:
Єз 16, 59-63

Читання з Книги пророка Єзикиїла

Так говорить Господь Бог: «Я вчиню з тобою, як ти чинила, зневаживши присягу й розірвавши союз зі Мною. Та Я згадаю про союз Мій із тобою за днів молодощів твоїх і встановлю з тобою союз віковічний. Ти спогадаєш про твою поведінку й засоромишся, коли Я візьму твоїх сестер, старших і менших від тебе, і дам їх тобі за дочок, – та не з Моєї умови з тобою. Я встановлю з тобою Мій союз, і ти взнаєш, що Я – Господь, щоб ти згадала й засоромилась, і не посміла більш зі стиду й уст відкрити, коли Я прощу тобі все, що ти коїла», – слово Господа Бога».

Слово Боже

Псалом респонсорійний
Іс 12, 2-3. 4бвг. 5-6

Гнів Твій минувся, Ти мене розрадив

Ось Бог – моє спасіння! Я уповаю і не боюся, *
бо Господь моя сила і моя пісня,
Він – моє спасіння! *
Ви будете з радістю черпати воду з джерел спасіння

Хваліте Господа, *
признавайте Його Ім’я!
Розголосіть між народами про Його подвиги, *
нагадуйте, що Ім’я Його величне!

Співайте Господу, бо він учинив велике; *
нехай про це по всій землі взнають!
Ликуйте й веселіться, мешканці Сіону! *
Бо Святий Ізраїля – серед вас великий.

Спів перед Євангелієм
1 Сол 2, 13

Алілуя, алілуя, алілуя
Прийміть Слово Боже не як людське слово,
а як істинно Боже Слово.
Алілуя, алілуя, алілуя

Євангеліє
Мт 19, 3-12

+Читання святого Євангелія від Матея

Того часу підійшли до Ісуса фарисеї і, випробовуючи Його, запитали: «Чи годиться чоловікові розлучатися зі своєю дружиною з будь-якої причини?» А Він у відповідь сказав: «Хіба не читали ви, що Творець на початку створив їх чоловіком і жінкою?» І сказав: «Тому залишить чоловік батька й матір і пристане до своєї жінки, і обоє будуть одним тілом. То вже буде не два, а одне тіло. Отже, що Бог поєднав, людина хай не розлучає». Кажуть Йому: «А чому ж Мойсей звелів дати розвідний лист і її відпустити?» Він каже їм: «Мойсей через закам’янілість вашого серця дозволив вам розлучатися з вашими дружинами, але спочатку так не було. Кажу ж вам, що кожен, хто розлучається зі своєю дружиною, – за винятком випадку розпусти, – і одружується з іншою, чинить перелюб». Його учні кажуть Йому: «Коли така справа чоловіка з жінкою, то краще не одружуватися». Він же сказав їм: «Не всі розуміють це слово, а лише ті, кому дано. Бо є скопці, що такими народилися з лона матері; є скопці, яких оскопили люди, і є скопці, які задля Царства Небесного оскопили самі себе. Хто може збагнути, нехай збагне».


Греко-католицький календар:

Свв. сімох отроків, що в Ефесі
прпмчц. Євдокії

Ряд.: Ап. – 2 Кор. 177 зач.; 4, 13-18.

13. Та мавши той самий дух віри, про який написано: «Я вірував, тому й говорив», - то й ми віримо, тому й говоримо; 14. бо знаємо, що той, хто воскресив Господа Ісуса, - воскресить і нас з Ісусом і поставить з вами. 15. Бо все це ради вас, щоб розмножена благодать через багатьох збагатила подяку на славу Божу. 16. Ось чому ми не втрачаємо відваги: хоч наша зовнішня людина занепадає, однак наша внутрішня обновлюється день-у-день. 17. Бо те, що одну мить триває, - наше легке горе - готує нам понад усяку міру вічну ваготу слави, 18. нам, що дивимося не на видиме, а на невидиме. Видиме бо - дочасне, а невидиме - вічне.

Єв. – Мт. 100 зач.; 24, 27-33; 42-51.

27. Як блискавка, що на сході блисне й вмить аж на самім заході сяє, так буде й прихід Чоловічого Сина. 28. Де бо є мрець, там і орли зберуться. 29. Негайно по тих днях скорботних сонце затьмиться, місяць не дасть більше свого відблиску, зорі падатимуть з неба і захитаються небесні сили. 30. Тоді на небі з'явиться знак Сина Чоловічого, і тоді заридають усі племена землі й побачать Чоловічого Сина, що надходитиме на небесних хмарах з потугою та славою великою. 31. Він пошле своїх ангелів із сурмою вельми голосною, і ті зберуть вибраних його з чотирьох вітрів, від одного аж до другого кінця неба. 32. Від смоковниці навчіться притчі. Коли віття її стає м'яке й вона листя виганяє, ви знаєте, що близько літо. 33. Отак і ви: коли це все побачите, знайте, що він уже близько під дверима. 42. Чувайте отже, бо не знаєте, якого дня Господь ваш прийде. 43. Знайте те, що коли б господар відав, у яку сторожу прийде злодій, пильнував би він і не дав би підкопати свого дому. 44. Тому й ви будьте готові, бо Син Чоловічий прийде тієї години, що про неї ви й не думаєте. 45. Котрий є вірним та мудрим слугою, що його пан настановив над челяддю своєю давати їм поживу своєчасно? 46. Щасливий той слуга, як його пан, повернувшися, знайде його при роботі. 47. Істинно кажу вам, що він поставить його над усім своїм маєтком. 48. Коли ж той злий слуга скаже в своєму серці: Мій пан бариться, – 49. та й почне бити своїх товаришів-слуг, їсти та пити з п'яницями, – 50. то прийде пан того слуги за дня, якого він не сподівається, і за години, якої він не знає, 51. та й розітне його надвоє і долю його з лицемірами покладе. Там буде плач і скрегіт зубів.”


http://www.credo-ua.org

Категория: Литургические чтения | Просмотров: 648 | Добавил: Andrii40 | Пожалуйста проголосуйте за эту новость  Рейтинг: 0.0/0
Copyright Сatholic-info. © 2024
Поиск
...
Опрос
Какой праздник для вас самый главный?
Всего ответов: 530
Мы на You Tube
Радио Мария ОнЛайн
Праздники
НАША КНОПКА


...
Block contentТелебачення Віковічного Слова
eXTReMe Tracker Маранафа: Библия, словарь, каталог сайтов, форум, чат и многое другое. Твоя Библия: Библия, ответы на вопросы, христианская библиотека. Рейтинг Francis.ru
 

Бесплатный хостинг uCoz